Гел ноктите са подложени на сериозно критики в момента и то

...
Гел ноктите са подложени на сериозно критики в момента и то
Коментари Харесай

Красота, но на каква цена? Ето защо гел лакът може да бъде много опасен

Гел ноктите са подложени на съществено критики в момента и то не заради някаква смяна в стилните трендове в тази област, а поради доста по-сериозна причина – подозрения в безопаснотта им.

Защо се случва това? Първо, изследване, оповестено от откриватели от Калифорнийския университет в Сан Диего, откри, че радиацията, предавана от UV лампите, които втвърдяват гел лака върху ноктите, води до причиняващи рак разновидности в човешките кафези.

Дерматолозите също така предизвестяват, че все по-често им се случва да лекуват хора с алергични реакции към гел лак – изказвания, които държавното управление на Обединеното кралство прие толкова съществено, че службата им за сигурност на продуктите започва следствие. И по този начин, какъв брой тъкмо би трябвало да сме разтревожени?

 ф iStock

Гел лакът и алергичните реакции

Според доктор Дейдре Бъкли от Британската асоциация на кожните лекари има известия за падащи нокти на хора, кожни обриви и даже, в по-редки случаи, затруднено дишане . Основната причина за тези реакции при някои хора е алергия към метакрилатни химикали, които се намират в гел лака за нокти и се употребяват за свързване на формулата към нокътя. Изглежда най-проблематични са някои комплекти за гел лак в домашни условия, защото UV лампите не работят с всеки вид гел лак.

Лампите също би трябвало да са с верния брой ватове (поне 36 вата) и дължина на вълната, с цел да втвърдят вярно гела, в противоположен случай тези химикали могат да обхванат в нокътното ни легло и околната кожа.

По-притеснителни са евентуалните дълготрайни резултати. Алергията към акрилати, които също се употребяват за направата на зъбни пломби и в хирургията, за промяна на стави, може да направи хората прекомерно чувствителни към тези съставки, с цел да им бъдат приложени тези процедури. 

 ф iStock

Безопасни ли са UV лампите за гел лак?

UV лампите са постоянно срещано приспособление в салоните за хубост по целия свят. Те излъчват UVA светлина в набор от 340-395 nm за фиксиране на гел лака. За съпоставяне солариумите употребяват набор от 280-400 nm и е категорично доказано, че са канцерогенни.

През годините се надигнаха клюки, че UV лампите за нокти са евентуално нездравословни за кожата, само че до момента не бяха открити твърди научни доказателства, които да поддържат тези теории.

Нека стартираме с най-новото решение на Агенция за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати. През 2017 година организацията класифицира UV лампите за гел нокти като „ ниско рискови “ за развиване на рак на кожата. Агенцията не е трансформирала позицията си (все още), само че разбираемо резултатите от това ново изследване са повишили равнището на риска за мнозина.

Първото нещо, което изследването на Калифорнийския университет разкрива е, че UV лампите могат да убиват клетките. Само след 20 минути излагане на кафези от хора и мишки на UV лампа, 20% до 30% от клетките умират. След три поредни 20-минутни сесии, 65% до 70% от клетките умират.

Това единствено може да ни покаже, че колкото по-често използваме UV лампи за нокти, толкоз по-висока е степента на клетъчна гибел. Но това, което води до още по-голяма паника за специалистите, е увреждането на ДНК в останалите кафези, които са посочили разновидности, наблюдавани при пациенти с рак на кожата.

 ф iStock

Д-р Офелия Верайч, консултант-дерматолог, изяснява, че макар че UVA лампите за нокти може да не са еквивалентни на това да седите на слънце без отбрана, „ това изследване в допълнение прибавя доказателства, че UVA може също да повреди ДНК и да докара до развиване на рак на кожата ".

Личният доктор и естетик доктор Ахмед Ел Мунтасар също показва евентуалната заплаха от честото отнасяне на ноктите с гел. „ Ракът на нокътното легло може да бъде доста рисков, тъй като кръвоснабдяването на нокътното легло от време на време се популяризира “, споделя той. „ Ако постоянно си вършиме ноктите, не всеки път ще можете да видите действителното нокътно легло, което значи, че в случай че имате някаква особеност там, може да отнеме известно време, с цел да бъде открита. “ – прибавя лекарят.

Така ли да спрем с гел лака?

Що се отнася до алергичните реакции към гел лак, към момента се чакат резултатите от проучването. Но към този момент главният извод от това съответно проучване е, че е по-добре да оставите лакирането с гел лак на експертите, а не да го вършиме с домашни комплекти.

Това, което е несъмнено по-алармиращо обаче, са откритията, че многократното потребление на UV лампи за нокти поврежда човешките кафези. Също по този начин не може да се отхвърли, че вредите от излагане на ултравиолетови лъчи са кумулативни и че тялото ви не може да ги поправи.

 ф iStock

„ С натрупването на тези ДНК разновидности рискът от развиване на меланом [рак на кожата] се усилва “, споделя доктор Верайч. Д-р Ел Мунтасар се съгласява и разделя риска по следния метод: „ Всяко излагане на ултравиолетови лъчи предизвиква разновидности, само че постоянно става въпрос за количеството излагане на ултравиолетови лъчи, което получавате. Така че, в случай че вършиме гел нокти с UV всякога, когато желаете да измененията цвета на ноктите си, увеличавате риска от рак. "

Но даже откривателите, които стоят зад изследването, предизвестяват, че ще би трябвало да се организира дълготрайно епидемиологично изследване, преди някой да може изрично да съобщи, че UV лампите за гел маникюр водят до нараснал риск от рак на кожата.

Естетичният доктор доктор Софи Шотър повтаря този съвет, само че също по този начин прибавя: „ За мен това ускорява съмнението за нещо, което към този момент смятах за проблем. Това ме кара да съзнавам повече нуждата от взимане на спомагателни защитни ограничения [когато върша гел маникюр]. “
 12 горещи хрумвания за маникюр за лято 2023  12 горещи хрумвания за маникюр за лято 2023  12 горещи хрумвания за маникюр за лято 2023  12 горещи хрумвания за маникюр за лято 2023
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР